(AANMELDEN IS NIET MEER MOGELIJK)

Donderdag 4 april organiseert Wurkstart samen met diverse partners het seminar Samen sterk voor kwetsbare jongeren. Met best practices en interessante sprekers willen we je inspireren en uitnodigen mee te denken in nieuwe samenwerkingen en inzichten rondom kwetsbare jongeren.

Eric van ’t Zelfde, de bevlogen rector van het succesvolle TV programma Dreamschool en auteur van het boek Superschool, weet als geen ander hoe je kwetsbare jongeren moet motiveren en waar een succesvolle jongerenaanpak aan moet voldoen. We zijn dan ook blij dat Eric, als veelgevraagde keynote spreker, ons seminar komt versterken en ons zal voorzien van de nodige inspiratie. Onder begeleiding van Roelof Lousma, onze dagvoorzitter, en vele interessante gasten hopen we samen met jou te komen tot nieuwe samenwerkingen zodat we nog meer kwetsbare jongeren kunnen bereiken en verder helpen. Dit seminar is bedoeld voor iedereen die met jongeren werkt vanuit gemeente, welzijn en onderwijs in Friesland.

Programma

13.00 – 13.30 uur
Inloop

13.30 – 13.45 uur
Welkom door dagvoorzitter Roelof Lousma

13.45 – 14.15 uur
Best practices: signalering en activering

Hoe bereik en activeer je kwetsbare jongeren? Roelof Lousma in gesprek met:

Susan van der Veer, Trajectcoach REA College
REA College helpt jongeren hun talenten ontdekken en is er voor jongeren die een vak willen leren, maar wegens te veel belemmeringen niet terecht kunnen in het reguliere beroepsonderwijs. Jongeren bij het REA College krijgen een beroepsopleiding op maat en begeleiding bij het vinden van een baan. Susan van der Veer vertelt samen met haar studenten wat de kracht is van het REA College en over de samenwerking met het HBO onderwijs in Leeuwarden. 

Nanda Tulp, Projectleider LevelUp Drenthe
LevelUp is een welzijnsorganisatie in Emmen die gebruik maakt van een vernieuwende coachingsformule om jongeren te begeleiden naar werken, leren of ontwikkelen. Hierbij worden jongeren zelf ingezet als coach op basis van ervaringsdeskundigheid en hun rolmodelfunctie. Jongeren in hun kracht zetten met zoveel mogelijk eigen regie en zelfredzaamheid is het doel van LevelUp. Projectleider Nanda en jongerencoaches Jane en Estelle vertellen over hun ervaringen en successen. 

Wietske de Koe, Regiofacilitator MDT Friesland
Maatschappelijke diensttijd (MDT) is een ontdekkingsreis voor jongeren naar de beste versie van zichzelf. Een kans voor jongeren om hun talenten te ontdekken, van betekenis te zijn, nieuwe mensen te ontmoeten en duurzame keuzes te maken voor de toekomst. Wietske de Koe vertelt je meer over de MDT-werkwijze en over hun maatwerk projecten.

14.15 – 15.15 uur
Keynote spreker: Eric van ’t Zelfde

Eric van ’t Zelfde, bevlogen rector van het succesvolle TV programma Dreamschool en auteur van het boek Superschool. Vanuit zijn jarenlange ervaring met jongeren weet Eric als geen ander hoe je kwetsbare jongeren moet motiveren en waar een succesvolle jongeren aanpak uit moet bestaan. Een verhaal vol passie en inspiratie!

15.15 – 15.30 uur
Pauze

15.30 – 16.00 uur
Best practices: scholing en werk

Hoe begeleid en motiveer je jongeren richting werken en leren? Roelof Lousma in gesprek met:

Dirk Danen, Directeur De Harde Leerschool
Dirk Danen werkt als operations manager en trainer bij De Harde Leerschool in Den Haag en Leiden. Op dit moment is hij top rugbyer en Captain bij Nederland Heren XV en Rugby Club Hilversum. Met De Harde Leerschool wil Dirk zoveel mogelijk jongeren motiveren om hun mentale en fysieke gezondheid te verbeteren en nieuwe stappen te zetten richting werk of een opleiding. Wederzijds respect en het vergroten van de mentale weerbaarheid staan centraal in de begeleiding. Dirk neemt je mee in zijn verhaal en zijn aanpak.

Jan Feenstra, Coördinator Werk en Bewonersparticipatie Leeuwarden Oost
Leeuwarden Oost is de meest kleurrijke buurt van Leeuwarden met zijn eigen identiteit en eigen uitdagingen. De ambitie van Leeuwarden Oost is een goede opleiding en inkomen voor alle inwoners met daarbij speciale aandacht voor jongeren. Jan Feenstra vertelt je alles over bewonersparticipatie, talentontwikkeling, lifecoaching en andere successen in Leeuwarden Oost.

Ingrid Visser, Doorstroomcoördinator Friesland Noord
Doorstroompunt Friesland Noord zet zich in om schoolverzuim tegen te gaan en voortijdig schoolverlaten te voorkomen. Samen met gemeenten, onderwijs en andere partners wil Doorstroompunt Friesland kwetsbare jongeren tijdig signaleren, registreren en begeleiden naar werk of een opleiding. Ingrid Visser praat je bij over de nieuwe (wettelijke) ontwikkelingen op dit gebied en over de inzet van doorstroomcoaches in Friesland. 

16.00 – 16.40 uur
Samen naar een succesvolle jongerenaanpak

In groepen uiteen voor inspiratie en samenwerken.

16.40 – 17.30 uur
Afsluiting en netwerkborrel